wtorek, 5 lutego 2013

Meksykańskie śniadanie

Dziś chciałabym Wam napisać coś więcej o quesadillas, czyli typowym meksykańskim śniadaniu. Do jego przygotowania potrzebujemy tortille (ja akurat miałam z mąki kukurydzianej, ale pszenne również się spiszą), ser żółty, awokado, sok z limonki, salsę (w moim przypadku była to salsa ranchera, średnio pikantna) oraz sól do smaku. 


Na rozgrzanej patelni kładziemy kilka tortilli, podgrzewamy z dwóch stron, następnie kładziemy plasterki sera na jednej połowie.



 Składamy tortille na pół i podgrzewamy z każdej strony po chwili. 


Zaraz po przeniesieniu tortilli na talerz rozkładamy je, jeżeli poczekalibyśmy choćby chwilę, ser ostygnie i quesadilla nie będzie chciała się otworzyć.


Obficie polewamy sokiem z limonki, dodajemy salsę, awokado i ewentualnie sól do smaku i voila - szybkie, pożywne i pyszne meksykańskie śniadanie gotowe!



Ze względu na fakt, że śniadanie zawiera w sobie ser żółty nie czyni go może najzdrowszym, ale obecność awokado i limonki moim zdaniem trochę łagodzi sytuację ;) Limonka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, to żódło wapnia, potasu i fosforu. Chroni przed udarem i zawałem serca. Potwierdzone są również właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworu. Awokado natomiast wpływa korzystnie na wzrok, zapobiega powstawaniu cukrzycy, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zawiera witaminy A, B1, B2, PP, C, K, H, wapń, potas, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Pomaga w łagodzeniu stresu i zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego.
W jednym z nadchodzących postów podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na guacamole - pycha!
A tymczasem smacznego!

5 komentarzy: